Depressionsbehandling

Psykiater Aaron T. Beck var oprindeligt uddannet indenfor Psykoanalysen – en terapiretning udviklet af Sigmund Freud – men da han forskede i psykoanalysens teori omkring depression, og psykoanalysens hypoteser om, hvorfor folk udviklede depression, blev han overrasket over at opdage, at den psykoanalytiske teori og hypotese ikke stemte overens med, hvad hans undersøgelser af deprimerede patienter viste. Hvor den psykoanalytiske teori påstod, at mennesker med depression, udviklede depression på grund af en fjendtlighed vendt mod dem selv, og fordi deprimerede mennesker havde et medfødt behov for at lide, så fandt Dr. Beck frem til, at det handler om, at mennesker med depression kæmper med nogle grundlæggende antagelser forbundet med tab og svigt. Dr. Beck oplevede, med sine patienter, at de gav udtryk for mange negative tanker, som han i samarbejde med patienten begyndte at se konstruktiv kritisk på. Han hjalp dem således til at vurdere nytten og gyldigheden af deres tanker. Dr. Beck erfarede ligeledes, at patienternes negative tankegang i en given situation faktisk påvirkede deres reaktioner på selve situationen, mere end selve situationen påvirkede deres reaktion. Dette var starten på den kognitive diamant og starten på hans terapiretning Kognitiv Terapi, der senere blev til Kognitiv Adfærdsterapi.

Behandling af depression involverer typisk en kombination af medicin, såsom antidepressiva, og psykoterapi. Forskning viser dog, at medicin først har en effekt ved en middel eller svær depression. Har du en let depression, vil det derfor ofte ikke give mening at starte på medicin, men dette skal altid konsulteres med egen læge.

I tråd med hvad Dr. Beck fandt frem til i sin tid, så er det min klare erfaring gennem mine mange år som praktiserende psykolog, at personer, der lider af depression, har en udpræget tendens til at tænke negativt. Jeg plejer at beskrive det for mine klienter som et negativt filter, der ligger foran øjnene, som får en til at tænke negativt om sig selv, andre, fremtiden og fortiden. Denne tænkning udmatter og har, blandt flere uhensigtsmæssige, den konsekvens, at den ofte går ind og passificer din adfærd. Alt dette påvirker dine følelser og din depression forværres. Jeg har her beskrevet den onde cirkel, der ofte foregår, når man lider af en depression, og jeg illustrerer det i de to diamanteksempler nedenfor.

Fordi du netop er påvirket både i din tænkning og din adfærd, når du har en depression, så er kognitiv terapi en rigtig brugbar terapiform til behandling af denne lidelse. Kognitiv terapi hjælper dig med at genkende og ændre negative tanker og adfærdsmønstre, som er med til at vedligeholde din depression, men terapiformen hjælper dig også til at blive klog på, hvorfor du har udviklet en depression, og hvad du kan/skal gøre for ikke at opleve det igen.

Der er også andre parametre, som kan hjælpe til dig i dit arbejde med at komme ud af din depression. Støtte fra familie og venner, sammen med livsstilsændringer som regelmæssig motion, sund kost, og tilstrækkelig søvn, er også vigtige aspekter af behandlingen og forebyggelsen af flere depressioner.

Hvordan et negativt tanke- og handlemønster kan medvirke til, og forstærke, en depression, samt hvordan et mere realistisk og ofte positivt mønster kan modvirke, illustreres i de to kognitive diamanter nedenfor: